Rólunk

Ismerd meg a Dominium Pincészetet és fedezd fel a mátrai borvidék kincseit!

Filozófiánk

Mind a szőlőművelésben, mind a borkészítés folyamatában elsődleges szempont nálunk a természetesség. Feltétlen hiszünk a természet mindent irányító erejében, és abban a szimbiózisban ami ember és a környezete között működik. Nem hiszünk a hangzatos „csodaszerekben”, viszont abban igen, hogy a szőlő meghálálja a törődést. Az évek során megtanultuk odafigyelve, helyesen gondozni ültetvényeinket, és elköteleztük magunkat az organikus, ismertebb nevén a bio gazdálkodás mellett. Nem használunk semmilyen rovarirtószert, gyomírtót, felszívódó gombaölő szereket, kizárólag olyan természetes anyagokból készült komplexeket juttatunk a szőlőbe, amely a növények immunrendszerét erősítik.

És bár ez a filozófia költség- és munkaigényes, de a szőlő, majd a belőle készített bor természetes zamata kárpótol minket. A borkészítés folyamán szintén a természetességben látjuk a jövőt. Pincészetünknél egészséges, magas minőségű szőlő kerül feldolgozásra, mely tartalmazza azokat a tápelemeket, illetve élesztőgombákat, melyek lehetővé teszik az adalékmentes, fajélesztők nélküli borkészítést is. Csak természetes alapanyagokkal dolgozunk és folyamatosan figyelünk a szőlő egyedi jellemzőire, boraink csak azt tartalmazzák, amit a szőlő, a terület és az adott év adhat. Kizárólag kézzel, ládákba szüretelünk, a termést válogatjuk, a vörösbort kádakban,10-20 napig tartó csömöszölés mellett erjesztjük, majd kiváló minőségű, magyar, amerikai vagy francia tölgyfahordókban érleljük.

Történetünk

A borászkodás felé vezető utunk 2008-ban, egy baráti beszélgetéssel indult el. Nem állt előttünk több generáció komoly mezőgazdasági múlttal, viszont a beszélgetésnek, valamint a borok iránti szeretetünknek köszönhetően a következő évben megvásároltunk egy 4 hektáros területet és elültettük az első szőlőtőkéinket, amit 2010-ben egy újabb 3 hektáros terület követett. Ekkor a terveink között még legfőképp a szőlő értékesítése szerepelt.

Sok-sok ötletelés, tanulás, bortanfolyam, kiállítás, egyetemi tanulmány, valamint egy kaliforniai gyakornoki program után úgy éreztük, hogy megértünk egy komolyabb lépésre is, így kezdtük meg az első saját feldolgozásra szánt szüretet 2014-ben.

A kezdetekben egy 100 éves, régi stílusú pince adott otthont a borainknak, és a borászkodás hobbiból hamar hivatássá vált.

Mindeközben pedig megfogalmazódott bennünk egy komoly jövőkép is, melynek szerves része volt egy saját családi pincészet panzióval, rendezvényhelyszínnel, bor- és grillterasszal. És így lett a Dominium Pincészetet, melyet a Mátra lábához álmodtuk, terveztük és valósítottuk meg a szőlőtőkék közvetlen szomszédságában. 

DSC_9908
DSC08521

Fajtáink

18 fajta szőlőt termesztünk ültetvényeinken, a mátrai borvidék sokszínűségéhez hasonlóan magyar, kárpát medencei, valamint világfajták is megtalálhatóak közöttük.
Fehérszőlőink közül a Sárgamuskotály, a Rajnai rizling, a Zenit, a Chardonnay és a Furmint a legjelentősebbek. Erjesztésükre acéltartályt alkalmazunk, bizonyos fajták finomseprőn érlelődnek, bizonyos fajták pedig battonage technikával készülnek.

Vörös szőlőink között megtalálható a Syrah, aTempranillo, a Feketeleányka, a Turán, a Merlot és a Cabernet Franc fajtákat is. Már a metszés során kiemelt figyelmet fordítunk a terméskorlátozásra, szükség esetén még zöldszüretet is alkalmazunk. A vörös szőlők a feldolgozás után héjon erjednek. A spontán erjesztésű vörös boraink évről évre nyílt kádakban, hagyományos kézi csömöszöléssel készülnek. Az erjedés befejeztével a vörös borok gravitációs technikával a pince hordóiba kerülnek érlelésre. Évjárattól, fajtától függően a hordós érlelés 12 hónaptól 24 hónapig is eltarthat. A hordós érlelés befejeztével történik a hordószelekció és a házasítás. A pár hónapos tartályos homogenizálás után végül a palackozás, majd a palackos érlelés következik.

Minden évben az adott évjárat legkiválóbb szőlőiből készítjük a borainkat.

A birtok

Szőlőterületeink nagysága összesen 12 hektár.

Nagyrédén található területünk, a Manósi dűlő. Itt elsősorban világfajtákat, Sárgamuskotályt, Szürkebarátot, Sauvignon Blanc-t, Muscat Ottonelt, Cabernet Sauvignont, Merlot-t, Syrah-t, valamint hagyományos kárpát-medencei szőlőket, Hárslevelűt, Kékfrankost, Turánt termesztünk.

Gyöngyösön, a Sár-hegy nyugati lejtőjén Fekete Leányka, Furmint, Tempranillo terem, Gyöngyöspatán a Hótó dűlőben pedig Cabernet Franc, Zenit, Chardonnay.

Az egyik legizgalmasabb szőlőbirtoknuk a Geregen van, ami a Mátrának az a területe, mint Villánynak a Kopár, vagy Egernek az Eged-hegy. Semmihez nem hasonlítható vulkanikus, ásványos talajszerkezettel rendelkezik, aminek köszönhetően a déli lejtőjén termesztett Merlot-nk, Rajnai Rizlingünk és Chardonnaynk hihetetlenül aromagazdagok.

DSC08620
DSC04036

A borvidék

Mátrai borvidék az ország 22 borvidéke közül a 2. legnagyobb. Statisztikai adatok szerint (2022) a teljes szőlővel beültetett terület mintegy 5950 hektár. Sajnos ez – mint a legtöbb borvidéken – csökkenő tendenciát mutat.Klímáját tekintve melegebb és szárazabb, mint a hasonló északi borvidékek, hiszen a Mátra vonulata védi a vidéket a hideg áramlatoktól.

A vidék átlaghőmérséklete 10,5 ºC, tenyészidőben pedig 17 ºC. A borvidéken egész évben ritka a fagyveszély és a jégeső, a napsütéses órák száma alig marad el a déli országrésztől, jellemzően 1900-2000 óra.

A talaja sokszínű, zömmel mészben szegény, tápanyagban gazdag kötött pannonagyag, vulkanikus andezit, andezittufa, riolittufa. Az erdőirtások után nagy területen agyagbemosódásos barna erdőtalaj, néhol csernozjom, illetve löszös homok is megtalálható.

Dominium Klubtagság

Minden évben szervezünk egy zártkörű hordó kóstolót, mely során a klubtagok bepillantást kaphatnak a szelekciós folyamatokba, sőt mi több, a palackozásra kijelölt hordókat kóstolva kóstolási jegyzetben is véleményt formálnak arról, hogy mely hordó érdemes a legmagasabb kategória betöltésére. Amennyiben szeretnél többet tudni a Dominium Klubtagságról, valamint hogy ez milyen további lehetőségeket és kedvezményeket rejt, vedd fel velünk a kapcsolatot személyesen vagy elérhetőségeink valamelyikén.
DSC_9938

Véleményem szerint Magyarország jelentős hagyományokkal büszkélkedhet a borkultúra terén, így vallom, hogy a magyarországi borturizmusnak komoly létjogosultsága van. A bor speciális szerepét és a Mátrai borvidék páratlan adottságait kihasználva, szeretnék ehhez minden nap hozzátenni és örömet okozni a fogyasztóinknak, borkedvelő barátainknak.

2

Rólunk már sok dolgot olvastál, de ismered a borainkat is?

Válogass a Dominium Pincészet remekeiből!

hu_HUHungarian